Co sprawia, że tak trudno jest jeść warzywa? Czasami jest to brak smaku, a czasami ich gryząca tekstura. Jedynym sposobem na pokonanie tego problemu jest znalezienie sposobu, by nadać im dobry smak lub sprawić, by lepiej czuły się w ustach.
Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest ich ugotowanie! Gotowanie, gotowanie na parze, saute, wszystko, co wydobywa smak warzywa. Jasnozielone warzywo nie smakuje jak zwiędnięte zielone warzywo.
Jeśli nie możesz znieść tekstury warzywa, spróbuj posiekać je na drobno i wymieszać z czymś innym. Kiedy byłam dzieckiem, moja mama zawsze dodawała gotowaną kapustę do puree ziemniaczanego, a ja jej nie znosiłam – teraz jednak uwielbiam kapustę! To samo dotyczy brokułów – jeśli posiekasz je drobno i zmieszasz z innym daniem, takim jak sos do spaghetti lub lasagna, całkowicie zmieni to twoje spojrzenie na to warzywo.
Pamiętaj, że warzywa nie muszą być nudnymi dodatkami – mogą być centralnym punktem całego posiłku! Upiecz całą główkę kalafiora i podaj ją z ryżem, aby uzyskać wspaniałe danie wegetariańskie. Możesz też zrobić zapiekankę z bakłażana z serem feta i kwaśną śmietaną.
Więcej porad znajdziesz na stronie hobbyhood.pl